Far snakker med sønnen sin om å dra til tannlegen for første gang

Når skal barn til tannlegen for første gang

Alle voksne som har vært hos tannlegen, har fått med seg noen enkle fakta: det er dyrt, det kan gjøre vondt, og det er nødvendig. Men de som er foreldre husker kanskje ikke første gang de var hos tannlegen, og er usikre på når barna er “modne” for å dra dit. Så når skal barn til tannlegen for første gang?

Behandling koster ikke noen penger, helt til barnet har fylt atten år. Og fra de er atten til de er tjueen, betaler de ut kun en fjerdedel av den egentlige prisen.

I begynnelsen, når barnet er tre år gammel, kommer det for det meste bare “på besøk” hos tannlegen. Hensikten er at det skal bli vant med stedet, og unngå den beryktede tannlegeskrekken. Barnet får teste stolen og se seg rundt. Tannlegen ser om det er noen hull i barnets munn. Neste gang må man kanskje dra ut en tann eller to, eller utføre de andre litt ubehagelige prosessene. Men innen da er forhåpentligvis barnet så vant med stedet at de ikke føler noen større frykt enn det som er vanlig.

Når barn har fått behandling hos tannlegen for første gang

Når barnet har vært hos tannlegen og fått trukket en tann eller lagt fylling, er det mulig at det gjør vondt i tannkjøttet etterpå. Man kjenner som regel dette etter bedøvelsen har sluttet å virke. Smerten varer ofte i noen få dager, men etterpå er alt som før.

Tannlege Said hos Fredrikstad Tannhelse gjør foreldre oppmerksomme på «Når barnet har blitt bedøvd i underkjeven. Denne bedøvelsen drar ofte med seg den nedre leppen, noe som kan føre til at barnet med uhell biter leppen. Gjerne se til barnet helt til slappheten i underleppen er borte, slik at den ikke blir skadet.»

I oppsummering: Hvis du har et barn som nærmer seg treårsalderen, har du nok et lite tannlegebesøk i vente. Vær tilstede, og hjelp barnet ditt med å føle seg trygg.